Saturday 27 July 2013

Buyongo.


Sinds 3 weken verblijf ik in een klein bergdorpje genaamd Buyongo. De meeste dagen van de week werk ik op een kleine school, de Pioneer Orphanage Primary School. Op de school geef ik wat les in engels en wiskunde maar we proberen ook het hele systeem van de school te verbeteren want er valt veel te verbeteren. Af en toe maken we ook een bezoek aan scholen in de omgeving om te praten over vrede en geweldloosheid. Dit is hard nodig want veel kinderen komen al vroeg in aanraking met geweld, hetzij in hun huis, of op een andere manier.

Ik wil jullie nu vooral vertellen over een meneer. Master Musumba. Directeur van de school, pastoor van de plaatselijke kerk, en metselaar. Hij is de man die 7 jaar geleden de school opgezet heeft om scholing te geven aan wezen die geen geld hebben om naar een public governmental school te gaan. Deze scholen zijn weliswaar gratis, maar er moeten wel kosten gemaakt worden als schoolkleding, schriften en potloden. Dit geld hebben veel mensen niet en daarom gingen veel kinderen niet naar school. Musumba wilde deze kinderen wel de mogelijkheid geven om scholing te krijgen dus heeft hij in z'n eentje de hele school gebouwd en gefinancieerd. Het is geen rijke man, hijzelf en z'n gezin lopen rond in vodden, en ze komen maar net rond met het eten. Maar de man is rijk aan visie. Zelf heeft hij op vroege leeftijd al z'n beide ouders verloren en toen hij 13 was kwam ook z'n enige broer om in de oorlog. Deze broer betaalde tot die tijd z'n schoolgeld maar toen z'n broer omkwam was er niemand die hem kon helpen met geld. Hij kon vanaf z'n 13de dus niet meer naar school en is wat dat betreft een ongeleerde man.
Zijn motivatie om zoveel op te offeren om deze school te beginnen ligt in z'n eigen jeugd. Hij wil kids die onder dezelfde omstandigheden opgroeien als waarin hij is opgegroeid, toch de mogelijkheid geven om naar school te gaan. Musumba is een ontzettend inspirerende man en ik 
ervaar het als een zegen om hem ontmoet te hebben.

2 comments:

  1. Wow inderdaad mooi inspirerend voorbeeld die man! En leuk trouwens weer wat van je te lezen :-D

    ReplyDelete